Wij deden mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour

Vandaag ging de vijfde editie van de Nederlandse Boskalis Beach Cleanup Tour van start, georganiseerd door Stichting Noordzee.

In Cadzand, vanuit waar de zuidelijke etappe vertrok, gaf wethouder van de gemeente Sluis, Peter Ploegaert, het startschot voor de opruimactie. Op Schiermonnikoog opende burgemeester Dick Stellingwerf de noordelijke etappe. De komende twee weken maakt Stichting De Noordzee samen met zoveel mogelijk vrijwilligers de hele Noordzeekust afvalvrij. Zowel vanuit het noorden als vanuit het zuiden lopen de vrijwilligers langs de Nederlandse kust richting Zandvoort. Daar eindigen de laatste twee etappes op dinsdag 15 augustus.

We hadden dit evenement al een tijdje in de agenda aangekruist. Enkele Proper Strand Loper teamleden vertrokken dan ook deze ochtend vroeg richting Cadzand. Een weekje strand opruimen in Nederland, dagelijks in 2 etappes van links en rechts naar het midden toe … dat moeten we eens meemaken. Aangekomen aan de startplek werden we hartelijk ontvangen aan een leuke inschrijftafel. De opruimdames overhandigden een brochure, een afvalbingokaartje voor de kinderen, opruimmateriaal en petjes. Ze waren zichtbaar enthousiast dat 5 Belgen speciaal de grens overkwamen om de handen uit de mouwen te steken. Of we ook wat uitleg moesten hebben over hoe op te ruimen (gniffel), hoe je de zak best vastpakt en wat er zoal te vinden is van afval. We keken even de kat uit de boom, ja graag 🙂

De sweaters gesponsord door Daikin en 3 kleurige GabBag rugtassen uitpuilend van opruimmateriaal hebben ons helaas verraden. Ze hadden ons in het snotje, rare snuiters die Belgen werd er gefluisterd. Getraind in het nemen van zwerfvuilfoto’s met de obligate smoelbakkes vakkundig in beeld geduwd had ook de lokale en nationale aanwezige pers in de gaten dat hier mooi beeldmateriaal te schieten was bij die Belgen. Een interview voor het NOS jeugdjournaal door de kleinere Strand Lopers, wat foto’s voor de krant, een radio interview, wat beelden voor het NOS journaal, … Deze Strand Lopers hadden duidelijk goed gedaan om wat extra ‘zjell’ te smeren in het haar deze ochtend.

Aan de strandlijn verzamelden ondertussen een 80 Beach Cleaners. Als volleerde Olympiërs klaar aan de start voor het echte werk … opruimen. Veel ontmoetingen, gesprekken, opgeraapt vuil en een terras later werd geconcludeerd … dit was een topdag! Volgend jaar opnieuw en met meer Proper Strand Lopers.

We konden een leuke babbel maken met Floris van Hest, Directeur Stichting de Noordzee.
We hadden een toevallige ontmoeting met Elza Zijlstra die kunst maakt van strandafval.

Jim, Aäron, Kevin, Jara en Rien

Wij deden mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour
Schuiven naar boven
Translate »