Lactaattest en electrocardiogram

Via deze blog wil ik ook de kans grijpen om wat aandacht te vestigen op een te korte trainingsperiode voor duurlopen, zoals dit bij mij het geval is. Ons lichaam heeft tijd nodig om een transformatie te ondergaan. Onze botten, spieren en pezen hebben meer kans op blessures als tijd tekort schiet om een solide basis op te bouwen om op lange afstanden te lopen.

Het was voor mij tijd om een lactaattest en ECG te laten uitvoeren om mijn conditie in kaart te brengen en toestemming te krijgen van de dokter om met dit project door te gaan. Dit is geen overbodige luxe. Vaak hoor je in het nieuws over mensen die bezwijken tijdens zware inspanningen, ook topsporters. Los van sport kan het zeker geen kwaad om eens je hart te laten controleren.

Eerste keer op loopband ooit

Een hele resem aan bedrading en zuignapperij zijn nodig om dit in kaart te brengen. Beginnend aan 7km/uur wordt de snelheid op de loopband stelselmatig opgedreven tot je er schoon genoeg van hebt. Telkens 3 minuten aan dezelfde tred, 30 seconden al wandelend uitblazen en bloedafname (1x vingerprik in het begin) en daarna een tandje bijsteken voor de volgende 3 minuten. Ik ben geraakt tot een minuut ver in de 16km/uur afmattingsronde.

Resultaat: M’n hart is in orde, bloeddruk wat hoog maar na de inspanning was dit veel beter. Hartslag in rust is 45, een zware motor.

Mijn lactaatgrafiek gaat steil de lucht in na 9km/uur. Dit wil zeggen dat ik mij best tussen de 8 en 9km per uur moet begeven om een ideale verbranding te hebben, hartslag rond de 145/minuut.
Deze grafiek is vatbaar voor verbetering via m’n schema’s dat ik volg van m’n mentor.

Verdwalen in Bulskampveld ziet er van bovenaf zo uit…

Ik moet deze schema’s wel beter opvolgen. Ik ben al een moeilijke planner en verloren lopen in een bos waardoor je het dubbele loopt dan voorzien helpt ook niet echt…

Ik kreeg dus een ‘Go’ van de dokter en ga m’n training hervatten. Die is nu minder toegespitst op afstanden maar eerder op het kweken van een basisconditie.

Stay tuned!

#runthemarenostrum #deweertsport #bistroomdebaron #willemhiele #vandaelehans #baronbarbier #ostendbeach #fermclothing

Lactaattest en electrocardiogram
Schuiven naar boven
Translate »