Nieuw prototype strandafvalbak

Nieuw prototype strandafvalbak

In januari werd onze nieuwe strandafvalbak voorgesteld op het strand van St-André in Koksijde.

Deze strandafvalbak is het resultaat van de samenwerking van Proper Strand Lopers, de gemeente Koksijde en houtatelier ABIS.  Partners CERA en Zeevonk Bier (per verkocht bak krijgt PSL 1 euro) hebben gezorgd voor de financiële ondersteuning.  

Sinds 2018 staan langs de gehele kust strandafvalbakken van Mooimakers waarin vrijwilligers het geruimde strandafval in kwijt kunnen.  Na 5 jaar zijn deze bakken versleten en kregen we het idee om een nieuw veelzijdiger ontwerp te maken die aan meerdere behoeftes kan voldoen.

We merken de grotere vraag vanuit de bevolking om steeds meer zelf de handen uit de mouwen steken. Met deze strandafvalbak trachten we de drempel tot het ruimen op drastische wijze te verlagen door de mogelijkheid te voorzien om materiaal te ontlenen.  

Daarbij hechten we met Proper Strand Lopers steeds meer belang aan het verwerken van hetgeen door vrijwilligers wordt geruimd. Op regelmatige basis zullen we de inhoud van de afvalbakken ledigen zodat we maximaal kunnen inzetten op sorteren, hergebruik en herwerken van afval.  De verschillende compartimenten van dit ontwerp laten dit toe.  Met de huidige strandafvalbakken belandt de inhoud immers steevast in de verbrandingsoven.

Ook aan veiligheid en ergonomie werd gedacht.  De compartimenten kunnen er makkelijk uitgenomen worden en er kunnen ook scherpe of gevaarlijke voorwerpen apart in worden bewaard.