Een nietsvermoedende strandloper viste in het jaar 2016 tijdens z’n strandloopsessie een plastic zak uit het water. Waarop hij alle afval tijdens zijn verdere looptocht verzamelde in deze zak. Deze zinvolle daad kostte hem weinig meer moeite, én de moeite waard om te verspreiden. Met de filosofie: als iedereen op deze manier een klein beetje moeite doet, is onze bescheiden kust proper.
En dus richtte hij een facebookgroep op, waar iedereen op laagdrempelige manier lid kan van worden en berichten kunnen plaatsen. Dit antwoord op de problematiek raakte een gevoelige snaar en het initiatief werd snel door de pers opgepikt waardoor veel mensen zich in korte tijd bij de groep aansloten. De boodschap: het plaatsen van een foto van je ruimactie zorgt ervoor dat anderen geïnspireerd worden om ook een ruimactie te plaatsen.
Door het sneeuwbaleffect tellen we intussen in onze groep gemiddeld 6 geplaatste opruimacties per dag aan de Belgische kust. Dit digitaal platform waarop iedereen de complete vrijheid heeft om er op elk moment data op te droppen, over de problematiek te discussiëren, creatieve oplossingen te bedenken en acties te organiseren werd ons perfecte communicatiemiddel.
Resultaten in 8 jaar tijd:
• Ongeveer 8.100 leden FB-groep, 6.700 volgens FB-pagina, 2.250 volgers Instagram, 450 volgers Twitter, 230 connecties LinkedIn en 100 betalende leden wandelclub.
• Ruim 800.000 liter (800 m³) afval geregistreerd (200-300 ton), aan de kust alleen.
• Ruim 18.000 individuele opruimacties, meer dan 250 gezamenlijke acties, ruim 30.000 engagementen.
• Meer dan 200 artikels in kranten, regionaal en nationaal nieuwsjournaal of radio.
• Vragen in Vlaams Parlement nav vondsten: nurdles, zwerfvuil gewestwegen, vuurwerk, zandsuppleties, …
• 110x Teambuildings, 60x klasbegeleidingen en/of workshops overal aan de Belgische kust.
• Samenwerkingen en projecten met kustgemeenten: charter zwerfvuil strandfestivals, charter bouwafval, consulting, Trash Bingo, opleiding milieuteams, burgerwetenschap, exposities retroafval…
• Participatie aan beleid voor omgeving: werkgroep kustafval, werkgroep strand- en afvalbeleid Oostende, PLUXIN stuurgroep & advisory board.
• Erkend als United Nations Ocean Action en UNESCO Green Citizens organization. In bezit van meerdere awards en erkenningen.