Welkom!

Even kort:
Proper Strand Lopers vzw is gegroeid uit onze facebookgroep. Doordat mensen een foto plaatsen van hun afvalbuit na een ruimactie worden anderen geïnspireerd om ook eens te gaan ruimen. Dit creëert een sneeuwbaleffect en sinds de allereerste foto is deze inspiratiemotor onophoudelijk blijven draaien. Plaats dus zeker je afvalbuit in onze facebookgroep, het heeft meer impact dan je denkt!

Als veel mensen een kleine moeite doen maakt dit een wereld van verschil!

Het afval op onze stranden is sinds start van deze groep (in 2016) onder controle dmv gemiddeld 6 opruimacties per dag. Alle registraties worden meegeteld in onze maandelijkse en jaarlijkse rapporten, hierdoor kunnen we de problematiek naar een hoger niveau tillen.

We doen niet enkel aan symptoombestrijding! Deze community gaat op zoek naar de oorzaak van het wederkerige afval en we zetten acties op om de afvalbron te doen stoppen.

Materiaal  

Er zijn 3 manieren om opruimmateriaal te bekomen:  

1) Bestellen bij Mooimakers via hun website (geen witte zwerfvuilzakken te verkrijgen)

2) Bij de gemeentelijke diensten.  Maar, soms worden er geen witte zwerfvuilzakken meegegeven wegens misbruik…  

3) Bij ons als we een opruimactie organiseren of evenement plannen (zie opruimacties)  

We zijn momenteel aan het bekijken met de gemeentes hoe we materiaal makkelijker kunnen verdelen.

Ruimen en registreren  

Je kunt je steeds aansluiten bij onze opruimacties of individueel op pad gaan om de omgeving te ruimen.

Het is zeer belangrijk om steeds een foto van je afvalbuit te nemen en te plaatsen in onze facebookgroep of door te mailen (met locatie van ruimactie erbij).  Wij tellen namelijk alle gegevens die binnenkomen en zonder foto is er geen bewijs.   

Het niet registreren van je opruimactie en afvalbuit is symptoombestrijding en kan contraproductief zijn om de problematiek bij de wortels aan te pakken!

Afval plaatsen  

De witte zwerfvuilzakken kun je steeds naast een bestaande afvalbak plaatsen, mits goed dichtgeknoopt.  In elke stad of gemeente kun je de diensten hiervan op de hoogte brengen want de meeuwen kunnen deze zakken openpikken.  In Oostende is er hiervoor bvb. de signaalkaart.    

Beter is om je afvalbuit in strandafvalbakken te plaatsen, deze bakken staan in de meeste badplaatsen aan de kust.

Je afval moet niet gesorteerd worden al zijn er een aantal zaken die we met onze groep sparen voor kunstwerkjes of ter educatie zoals: speelgoed, speelgoedsoldaatjes, bolletjes, cartouches, mosselstokken, dobbers, aanstekers…


Wij komen je verzameling gerust ophalen.